Informationen på dette website er kun beregnet til Sundhedspersoner i Danmark
Menu
Close
Menu
Luk
Kardio-onkologiske overvejelser hos brystkræftpatienter
Af Kirsten Melgaard Nielsen, Overlæge ph.d., Hjertesygdomme, Aarhus Universitetshospital
Incidensen af brystkræft er som bekendt stigende. Heldigvis er overlevelsen samtidig forbedret. Men det betyder også, at der potentielt er flere patienter, som kan få senfølger til deres kræftbehandling, herunder hjertepåvirkning.
Så hvilke kardio-onkologiske overvejelser er det relevant at gøre sig, når en brystkræftpatient sættes i behandling? Det reflekterer overlæge, ph.d. Kirsten Melgaard Nielsen fra Aarhus Universitetshospital over i en kort film (12 min.), der, sammen med en folder, er blevet udarbejdet på baggrund af ESCs Kardio-Onkologiske Guidelines, der udkom i 2022.1
Dette er den første guideline fra European Society of Cardiology (ESC) om kardio-onkologi. Formålet med retningslinjerne er at hjælpe alle sundhedsprofessionelle, der behandler onkologiske patienter før, under og efter deres kræftbehandlinger med hensyn til eventuelle kardiovaskulære udfordringer. Denne guideline giver vejledning om definitioner, diagnose, behandling og forebyggelse af cancerterapirelateret CV-toksicitet og håndtering af CV-sygdom forårsaget direkte eller indirekte af cancer.
Bestil også hæftet, der bl.a. guider til, hvordan brystkræftpatienter bedst risikovurderes ift. kardiotoxicitet, og hvilke præparater der kan øge risikoen.
”Det er vigtigt at varetage patienter med både brystkræft og hjertesvigt i tæt samarbejde mellem onkologer og kardiologer (kardio-onkologer). Det må drøftes løbende om der findes relevante alternative behandlingsmuligheder, eller om behandlingen midlertidigt skal sættes på pause under optitrering af hjertesvigtbehandling. Ved asymptomatisk hjertesvigt/myokardie dysfunktion kan den livsvigtige kræftbehandling ofte fortsættes uden pause, hvis blot man informerer patienten om relevante symptomer og følger patienterne med tætte ekkokardiografiske kontroller og/eller måling af biomarkører (pro-bnp) og ved behov opstarter relevant (forebyggende) hjertesvigt behandling.”
Vejledningen har fokus op brystkræftpatienter og potentielle hjeretrelaterede komplikationer sekundært til kræftbehandlingen - også benævt "kardiotoxicitet".
Reference
IBRANCE® er indiceret til behandling af hormonreceptor (HR) positiv, human epidermal vækstfaktorreceptor 2 (HER2) negativ lokalt fremskreden eller metastatisk brystkræft:
Endokrinterapi skal kombineres med en luteiniserende hormonfrigivende hormon (LHRH)-agonist hos præ- og perimenopausale kvinder1 . (SmPC)
Ibrance pligttekst
Bivirkninger skal indberettes. Hvis du vil rapportere en bivirkning, kan du kontakte Pfizer på e-mail: [email protected]
Få adgang til information, materialer, efteruddannelse samt modtag kommunikation om Pfizers lægemidler og vacciner.
Informationen på dette website er kun beregnet til Sundhedspersoner i Danmark.
Denne hjemmeside er udarbejdet til dig af Pfizer Danmark.
© Pfizer 2023. Alle rettigheder til denne hjemmeside forbeholdes Pfizer ApS.